Населението на планетата е над 7,6 млрд. души на планетата, но почти

...
Населението на планетата е над 7,6 млрд. души на планетата, но почти
Коментари Харесай

Дървен филтър успява да елиминира 99% от бактериите в замърсена вода

Населението на планетата е над 7,6 млрд. души на планетата, само че съвсем 800 милиона нямат всекидневен и елементарен достъп до прясна питейна вода. Това е проблем, върху който работят необятен кръг от компании и организации. Един от тези работни екипи е в Масачузетския софтуерен институт (MIT). Те са намерили едно просто, само че много скъпо решение - дървото или по-конкретно създаването на водни филтри, направени от дърво от нецъфтящи дървета, като бор или гинко (японски орех), написа. 

Ксилем, растителната тъкан, формирана от мъртви кафези, които поддържат растението, е материалът, употребен за филтриране на водата. Стените на ксилема се състоят от тънки мембрани, направени от лигнин и целулоза. Интересното при нея, че тя е формирана от няколко проводящи пътища, свързани между тях с мембрани, които са способни да филтрират примесите, присъстващи в непитейната вода (в естествената им среда те филтрират водни мехурчета и сок). 

Правейки чисти напречни разрези на клони от бяла дървесина (младата част от дървото), инженерите от MIT основават тези елементарни филтри от естествено дърво, откривайки че те могат да работят като естествено сито. Нарязаните дискове били потопени в гореща вода за един час и след това във вода със стайна температура. По-късно те били потопени в етанол и по-късно оставени да изсъхнат. Така филтрите са готови за приложимост. Разбира се, в началото, преди да ги потопят в етанол и да ги оставят да изсъхнат, филтрите като че ли се " самозаключват ", защото се запушват с дървесна вода, намалявайки тяхната пропускливост и успеваемост. Чрез рационализиране на технологията (с това потапяне в етанол), учените съумяха да запазят пропускливостта на филтъра. Те демонстрираха, че той работи и за пречистване на патогени като ешерихия коли и ротавирус.

Тестовете както в лабораторията, по този начин и с локални консуматори в Индия (където над 160 милиона души нямат достъп до безвредна питейна вода) в продължение на две години, потвърдиха, че приложението на дървените филтри успешно е премахнало бактериите от нечисти извори и подпочвени води. Системата изключва повече от 99% от тези бактерии и вируси. 

Учените са създали и елементарни способи за удължение живота на филтрите, в резултат на което дървените дискове могат да пречистват водата най-малко две години, преди да се наложи подмяната им. Прототипите на филтрите, тествани с чешмяна вода, успели да отстранен надеждно бактериите, да филтрират пречистена вода със скорост от един литър на час и да обработват към 10-15 литра вода дневно. Това безспорно е обещаваща евтина опция за естествено филтриране, която може да се употребява на публични места за унищожаване на вируси и бактерии от водата.

" Тъй като суровините са необятно налични, а индустриалните процеси са елементарни, може да си представим присъединяване на общностите в снабдяването, производството и разпространяването на ксилемни филтри. За местата, където единствената опция е да се пие нефилтрирана вода, се надяваме, че ксилемните филтри ще подобрят здравето и ще създадат водата годна за пиянство ", изяснява Рохит Карник, машинен инженер от Масачузетския софтуерен институт, участващ в проучването пред списание Nature Communications, който разгласява проучването.

Сега учените от MIT търсят благоприятни условия да създадат широкомащабни филтри за ксилема, изключително в региони, където нечистата питейна вода е водеща причина за болести и гибел.

Ако ви интересува по какъв начин работи тази филтърна система или желаете да я изпробвате, учените са качили инструкциите за създаване на филтърната система с разнообразни типове дървета, тъй че те да са налични онлайн под лиценз с отворен код. Целта е да се насърчат предприемачите, организациите и водачите да показват технологията на общността и даже да насърчи учениците да организират свои лични научни опити благодарение на филтъра. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР